Pe data de 10 decembrie este sărbătorită, anual, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, iar Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a făcut public un mesaj cu această ocazie.
În cuprinsul acestui mesaj se reafirmă, firește, că drepturile omului au fost, sunt și rămân fundamentale, în pofida tuturor perioadelor dificile prin care trece umanitatea – cu accent pe acest an în care pandemia de coronavirus și-a pus amprenta negativă la toate nivelurile societății -, însă surse GÂNDUL.RO au ținut să precizeze și că există cel puțin un pasaj care poate fi citit… într-o altă cheie.
Peste câteva zile urmează să aibă loc o ședință a CSM foarte importantă și care se anunță a fi ”furtunoasă”, transmit sursele GÂNDUL.RO.
”Marți se discută la Consiliul Superior al Magistraturii și avizul pe legea lui Cătălin Predoiu… cu serviciile, și va fi cu ton ridicat”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate.
Mai mult, potrivit acelorași surse, penultimul paragraf al mesajului transmis de Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii ar fi ”subtil”, poziționat chiaR împotriva legii ”Predoiu-Trăilă”.
”Penultimul paragraf, subtil, este poziționat chiar împotriva legii Predoiu-Trăilă, pentru a nu se întoarce, iarăși, serviciile secrete în magistratură”, au mai declarat surse GÂNDUL.RO, în exclusivitate.
Iată și paragraful la care se face referire:
”Pe această cale, subliniem că celelalte puteri ale statului au datoria de a respecta şi garanta în activitatea de legiferare, în special cu incidență asupra înfăptuirii actului de justiție, cele mai înalte standarde de protecție ale drepturilor omului, astfel încât să nu existe nicio încercare de imixtiune nejustificată în protejarea şi exercitarea acestor valori fundamentale”, se menționează în penultimul paragraf al mesajului transmis de Secția pentru judecători a CSM.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu – şi deputaţii PNL Cristina Trăilă şi Gabriel Andronache – au depus la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a Legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României.
Iniţiativa vine după ce Curtea Constituţională a Românei a constatat – la începutul lunii februarie – că dispoziţiile articolului 139 alineatul 3 teza finală din Codul de procedură penală sunt constituţionale în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii 51/1991.
În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii menționează că ”din considerentele Deciziei nr. 55/2020 (n.red. – a Curţii Constituţionale) se reţine că înregistrărilor rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii autorizate potrivit Legii nr. 51/1991 li se poate conferi calitatea de mijloc de probă în procesul penal, cu condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă (înregistrările în cauză), cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute”.
GÂNDUL.RO prezintă, integral, mesajul Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.
”În fiecare an, încă din 1948, sărbătorim Ziua internațională a drepturilor omului la data de 10 decembrie, prilej simbolic pentru a ne reaminti mesajul asumat de către Organizația Națiunilor Unite prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, care a statuat că „toate ființele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune şi conștiință şi trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.”
Ziua de 10 decembrie rămâne astfel în istorie ca un moment deosebit de important, de referință pentru umanitate, fiindu-i recunoscut ființei umane, fără nicio discriminare, dreptul său fundamental la demnitate.
Într-un an marcat de restricții fără precedent ale drepturilor fundamentale în societatea contemporană, la șapte decenii de la acest moment istoric, trebuie reafirmat că respectarea drepturilor omului constituie o componentă esențială a bunului mers al unei societăți democratice şi a progresului umanității.
Importanța deosebită a reglementării protecției drepturilor omului trasează numeroase obligații în sarcina statelor membre, fiind necesară nu doar proclamarea acestora, ci mai ales identificarea tuturor pârghiilor ce asigură protecția lor efectivă, prin implicare constantă şi proactivă a tuturor instituțiilor publice cu atribuții în garantarea drepturilor fundamentale.
Un rol esențial în acest sens revine justiției, ce are menirea constituțională de a asigura exercitarea deplină a acestor drepturi şi de a apăra fiecare cetățean, într-un stat de drept, împotriva oricărei forme de arbitrariu, constatând şi sancționând încălcări sau limitări aduse în mod nejustificat drepturilor fundamentale.
Pentru asigurarea acestei protecții judiciare, o importanță deosebită revine dreptului de acces la o justiție independentă şi imparțială, aflată în slujba cetățeanului, independența justiției fiind în primul rând o garanție necesară asigurării respectării drepturilor fundamentale ale omului, iar nu un privilegiu al magistratului.
Pe această cale, subliniem că celelalte puteri ale statului au datoria de a respecta şi garanta în activitatea de legiferare, în special cu incidență asupra înfăptuirii actului de justiție, cele mai înalte standarde de protecție ale drepturilor omului, astfel încât să nu existe nicio încercare de imixtiune nejustificată în protejarea şi exercitarea acestor valori fundamentale.
În acest context, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în considerarea rolului său constituțional de unic garant al independenței justiției, reafirmă importanța respectării drepturilor omului de către toate autoritățile statului, inclusiv de către puterea judecătorească, iar în această calitate va sancționa ferm orice derapaj sau încălcare a acestor valori fundamentale”, transmite Secția pentru judecători a Consiliul Superior al Magistraturii.